Kalėdinis pyragas su vaniliniu užpilu

Reikės:

250 g. graikinių riešutų

250 g. migdolų riešutų

100 g. ištirpinto šalto spaudimo kokosų aliejaus

5 v.š. medaus

1/2 a.š. vanilės arba 0.5 vanilės ankšties

1 a.š. gvazdikėlių

2 a.š. cinamono

1.5 a.š. imbiero miltelių

1 a.š. kardamono

1 a.š. muskato riešutų

150 g. datulių pastos

Obuolių sluoksnis:

500 g. antaninių obuolių

2 a.š. cinamono

100 g. medaus

 

Vaniliniam užpilui:

200 g. anakardžių riešutų

100 g. medaus

1.5 a.š. vanilės arba vanilės ankšties

1 a.š. cinamono

100 ml vandens

 

Eiga:

Porą valandų mirkytus riešutus sumalame iki ryžių dydžio grūdelių didumo. Tada beriame į dubenį ir gerai sumaišome su kitais ingridientais.

Ruošiame obuolių sluoksnį. Obuolius smulkiname pusžiedžiais, plonomis juostelėmis. Apibarstome cinamonu ir sumaišome su medumi.

Šiam pyragui tinka kvadratinė forma aukštesniais šonais. Prieš sluoksniuodami pyragą, pasirinkta formą išklokite maistine plėvele. Taip bus lengviau išimti pyragą.

Tada 3 -4 cm sluoksniais dedaežme riešutų masę ir obuolius, vėl riešutų sluoksnį. Paruoštą sluoksnį dedame valandai į šaldytuvą.

Vanilinis užpilas:

Užpilui skirtus komponentus dedame į trintuvą ir plakame iki vientisos ir purios masės. Patiekdami pyragą pjaustome riekelėmis, dedame į desertinę lėkštutę, apipilame  vaniliniu užpilu. Šaldytuve galima laikyti iki 3 -4 parų.