Kalėdinis pyragas su vaniliniu užpilu
Reikės:
250 g. graikinių riešutų
250 g. migdolų riešutų
100 g. ištirpinto šalto spaudimo kokosų aliejaus
5 v.š. medaus
1/2 a.š. vanilės arba 0.5 vanilės ankšties
1 a.š. gvazdikėlių
2 a.š. cinamono
1.5 a.š. imbiero miltelių
1 a.š. kardamono
1 a.š. muskato riešutų
150 g. datulių pastos
Obuolių sluoksnis:
500 g. antaninių obuolių
2 a.š. cinamono
100 g. medaus
Vaniliniam užpilui:
200 g. anakardžių riešutų
100 g. medaus
1.5 a.š. vanilės arba vanilės ankšties
1 a.š. cinamono
100 ml vandens
Eiga:
Porą valandų mirkytus riešutus sumalame iki ryžių dydžio grūdelių didumo. Tada beriame į dubenį ir gerai sumaišome su kitais ingridientais.
Ruošiame obuolių sluoksnį. Obuolius smulkiname pusžiedžiais, plonomis juostelėmis. Apibarstome cinamonu ir sumaišome su medumi.
Šiam pyragui tinka kvadratinė forma aukštesniais šonais. Prieš sluoksniuodami pyragą, pasirinkta formą išklokite maistine plėvele. Taip bus lengviau išimti pyragą.
Tada 3 -4 cm sluoksniais dedaežme riešutų masę ir obuolius, vėl riešutų sluoksnį. Paruoštą sluoksnį dedame valandai į šaldytuvą.
Vanilinis užpilas:
Užpilui skirtus komponentus dedame į trintuvą ir plakame iki vientisos ir purios masės. Patiekdami pyragą pjaustome riekelėmis, dedame į desertinę lėkštutę, apipilame vaniliniu užpilu. Šaldytuve galima laikyti iki 3 -4 parų.